Cartierul tău, scena noastră!

12 Nov 2020

Scena din cartier invită timișorenii să aducă muzica la ei în cartier! Publicul poate vota scena din cartierul lor, unde poate avea loc unul dintre cele 10 concerte susținute de muzicienii timișoreni în cadrul proiectului derulat de Tribul Artistic.

Proiectul este derulat de Asociația Trib’Art (Tribul Artistic) și beneficiază de o finanțare în valoare de 14.950 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Seria evenimentelor Scena din cartier – proiect de intervenție locală dedicat din sectorul independent timișorean – debutează în acest weekend cu un prim concert. Concertul susținut de CLAR Band în 14 noiembrie, ora 19.00, poate fi urmărit pe pagina de Facebook a proiectului și pe paginile partenerilor, precum: Radio România Muzical, Radio Timișoara, Best of Timișoara și alții.

Mai mult, cei 30 de muzicieni locali selectați în urma unui apel participă la întâlniri, online, în cadrul cărora se discută subiecte de interes pentru sectorul muzical local independent, sesiunile fiind coordonate de un expert în politici publice. Apelul a fost adresat artiștilor a căror activitatea a fost grav afectată de pandemie și care îndeplinesc una din cele trei condiții: nu sunt angajați, nu au obținut indemnizație sau ajutor social în ultima perioadă și/sau nu au avut angajamente contractuale în ultima perioadă.

„Proiectul de față se adresează muzicienilor independenți din zona noastră și se preocupă cu punerea lor în valoare într-o perioadă în care sunt restricții severe. Mulți dintre ei sunt dependenți de banii pe care i-ar putea câștiga din proiecte muzicale, dintre care o bună parte au fost suspendate sau amânate. Având în față o sumbră perspectivă, a indefinibilului, nimeni nu știe când se va sfârși această perioadă. De aceea proiectele de genul acesta, care nu sunt multe și care sunt curajoase, își propun oferirea de mijloace de exprimare și nu numai avantaje financiare pentru muzicieni – pentru că fiecare artist va beneficia de un onorariu conform unui contract – ci și păstrarea legăturii cu un public chiar și virtual. Muzicienii sunt firi sensibile, foarte delicate, iar pentru ei chiar și un public redus numeric sau netangibil, virutal, este esențial. Un alt aspect al acestui proiect, pe care eu îl consider important, este cel al muzicienilor care de obicei nu cântă împreună. În mare parte, cu excepții, este vorba de muzicieni care se cunosc, dar nu pe scenă, nu au evoluat împreună, și care în acest moment sunt motivați să își pregătească proiecte. Scena din cartier se dorește a fi un exemplu de bună practică, unul ce poate fi preluat și replicat de către alte entități, fie ele ONG-uri sau instituții, indiferent de oraș.”, a declarat Johnny Bota, Directorul Artistic al proiectului.

Cu toate că intervențiile au fost gândite inițial ca evenimente offline cu participare din partea publicului, din cauza noilor restricții generate de pandemia cu COVID-19 acestea sunt difuzate online, prin live stream. Concertele au loc în cartiere timișorene, în spații care se pot transforma cu ușurință în scene pentru concerte de muzică clasicăblues, fusion sau jazz.Dincolo de scene și concerte, mesajul este simplu: muzica își găsește loc în orice spațiu urban.

Votează scena din cartierul tău! este unul dintre îndemnurile lansate comunităților locale care, deși nu participă fizic la concerte, pot vota cartierul care să devină scenă timp de o seară. Astfel, iubitorii muzicii pot accesa site-ul proiectului, iar prin completarea unui formular pot alege cartierul-scenă pentru următorul concert din cadrul proiectului. Seria evenimentelor se întinde pe parcursul a 7 săptămâni și se va încheia în 19 decembrie.

Timișorenii pot vota scena din cartier la adresa: www.scenadincartier.ro

CLAR BAND în concert online în 14 noiembrie

Primul concert este susținut de CLAR Band, trupă ce a luat naștere în 2013 în Timișoara, în sala de concerte a Fundației Județene pentru Tineret Timiș (Cartier Stadion). Spectatorii care vor umări concertul pe pagina Scena din cartier, vor avea parte de o seară relaxantă învăluită în acorduri de blues. Pe scenă îi vom vedea pe: Claudia Negruț (voce), Sandro Machado (voce), Loris Negruț (chitară), Zsolt Szamtarto (bas) și Bebe Borozan (tobe).

Parteneri: Radio România Muzical, Radio Timișoara, TVR Timișoara, Best of Timișora, Best of Timișoara Stage, Știri de Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Tribul Artistic este o asociație culturală independentă din Timișoara, care dezvoltă și promovează manifestări cultural-artistice prin organizarea de evenimente implementate la nivel national și internațional. Este singura asociație culturală din România membră a European Music Council și International Music Council.

Printre proiectele de referință ale asociație se numără: Romanian Chamber Orchestra (reunește, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestra ale lumii), Eufonia Festival (cel mai important festival de muzică clasică de camera din vestul României), PAVILION (un proiect de educație muzicală dedicat tinerilor și copiilor), Brassy Business (singurul festival adresat instrumentelor de alamă și muzicii specifice acestora).